Kolla lön – Gör lönekoll och se någons inkomst med lönekollen eller skatteverket

I Sverige kan man se vad personer tjänar eftersom löner är offentliga uppgifter enligt tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen. Inkomstuppgifterna samlas av skatteverket och baseras på deklarerad inkomst. Nyfikenhet och kontroller av företag och privatpersoner gör det populärt att kolla någons lön och det görs varje år tiotusentals lönekollar.

Att beställa en relativt dyr taxeringskalender om man enbart har intresse av vad några få personer tjänar kan kännas onödigt. Därför är det många som undrar: Kan man se vad enskilda privatpersoner har för inkomst?

Svaret är: Ja, om man inte är intresserad av att beställa taxeringskalendern för att se lönelistor på alla personer i olika kommuner finns det möjlighet att se vad enstaka personer tjänar via skatteverket och på nätet med tjänsten lönekollen.

För att kolla lön på en person kan du kontakta skatteverket och be om uppgifter. Att göra en lönekoll via skatteverket är gratis och kan göras helt anonymt, det vill säga personen du kollar lönen på får inte reda på att du gjort en lönekoll.

För att göra en lönekoll på skatteverket behöver du ringa skatteupplysningen och ange uppgifterna på personen vars lön du vill kolla. Du får sedan inkomstuppgifterna via post och leveranstiden kan uppgå till ett par veckor.

Om du inte vill vänta i några dagar upp till ett par veckor för att få inkomstuppgifterna levererade via post kan du kolla lön direkt på nätet med tjänsten lönekollen.

Kolla lön med lönekollen – såhär gör du en lönekoll direkt

Lönekollen förenklar processen att kolla någons lön genom att leverera uppgifterna till dig direkt på skärmen. Lönekollen gör det möjligt för dig som privatperson att anonymt se någons lön, betalningsanmärkningar samt kapital utan att behöva ringa någon eller vänta på leverans.

Fördelar med att göra en lönekoll via lönekollen istället för skatteverket:

  • Se lön direkt
  • Inkluderar även betalningsanmärkningar
  • Enkel tjänst
  • Se flera personers löner samtidigt

Lönekollen levereras som ett utdrag från taxeringskalendern (pdf-format) och visar totalt 208 olika personers löner som bor på samma postnummer. Du får alltså inte bara se en persons lön när du gör en lönekoll, utan alla de 208 personer som bor inom samma område, vilket även då vanligtvis inkluderar sambo och familjemedlemmar skrivna på samma adress. Detta kan vara bra att veta för att spara pengar om du vill kolla flera personer i samma område, då du inte behöver köpa flera lönekollar.

När du gör en lönekoll får du lönekollen levererad som en pdf. Se hur det kan se ut med utdraget nedan (löner och uppgifter i exemplet är dolda för att skydda personernas integritet):

Lönekollen exempel
Bild på ett exempel av lönekollen. Bilden visar hur det ser ut när du gör en lönekoll.

Om du själv vill ta reda på vad någon tjänar rekommenderar vi att gå in på lönekollen och söka på personen/personnummer.

Är lönekollen gratis?

Lönekollen är inte gratis utan kostar ungefär som en kopp kaffe per lönekoll beroende på hur många lönekollar du vill köpa. Det är dock gratis att kolla någons lön via skatteverket.

Skatteverkets beslut om offentliga inkomstuppgifter

Skatteverket har under 2024 tagit ett nytt beslut angående offentliga inkomstuppgifter. Beslutet innebär att inkomst av näringsverksamhet och inkomst av tjänst från och med inkomstår 2023 inte kommer vara offentliga.

Detta betyder dock att man fortfarande kan göra en lönekoll och se någons lön då den summerade förvärvsinkomsten fortsatt är offentlig. Skillnaden är nu att man inte längre kan se specifika detaljer om varifrån inkomsten kommer.

Syftet med förändringen är enligt skatteverket att stärka den enskildes integritet.

De inkomstuppgifter som finns före 2023 är är fortsatt offentliga och ingen förändring sker där.